Любопитно

Ученици подредиха изложба за деня на художника

Ученици от специалност „Рекламна графика“ при ПГТ „Александър Паскалев“ в Хасково отбелязват Международния ден на художника с изложба във фоайето на гимназията.

Вдъхновени от великите Ван Гог, Пикасо, Дали, Магрит, Матис, Мунк, Муха, Мондриан и др., те се опитаха да пресъздадат едни от най-емблематичните и разпознаваеми в световното изкуство творби.

Върху платната оживяха „Викът“, „Слънчогледите“, „Звездна нощ“, „Сънят“, „Пролет“, „Постоянството на мисълта“, „Танцът“, „Синът на човека“.

ИзложбаВ часовете по живопис и в извънучебно време гимназистите работиха неуморно под ръководството на своя учител Даниела Боева.

Припомняме, че миналата година младите художници отново твориха по повод празника като изложиха произведения лично творчество и акварелни портрети на Владимир Димитров – Майстора.

ИзложбаНа 18 октомври художниците по цял свят честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Свети апостол Лука, който се счита за първия християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Българската православна църква слави свети апостол и евангелист Лука на 31 октомври, а Денят на българския художник е на 3 ноември – на деня на св. Пимен Зографски.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button