Любопитно

В Рабово пак почерпиха с хляб от лимец, изнасят за Европа

Фестивал на хлябаЗа пета поредна година в хасковското село Рабово организираха Фестивал на хляба, за да представят „храната на боговете“. Така се нарича древното жито лимец, което е било основна храна на траките, а днес фермери се опитват отново да съживят традицията за консумирането му.

В подножието на последните хълмове на Източните Родопи всяко лято оживяват традиционните ритуали, които древните жители на тези земи са изпълнявали.

Легендите за древното жито разказват, че само 100 грама от него са достатъчни на човек да преживее цяла седмица. Това е така, тъй като то е много енергийно, посочва Петко Ангелов. Бившият пилот се е наел да отглежда лимец, защото смята, че той е много ценна култура. Обяснява, че освен богатото съдържание на минерали, той е полезен и защото не съдържа глутен.

Интерес към лимеца вече са проявили производители на детски храни и дори бира от цяла Европа. В Рабово пък най-много се радват на традиционния хляб от лимец. Пекарят Фети Али преценява температурата на фурната според цвета на тухлите. Модерни технологии не са нужни, важно е желанието и добрата работа, допълва той.

А домакинята Стефка Ангелова се хвали, че който е опитал веднъж хляб от лимец, задължително повтаря. Интерес имало и към други продукти от древното жито. Всички в Рабово са доволни, че за празника тук се събират стотици гости от цялата страна.

 Фестивал на хляба  Фестивал на хляба
 Фестивал на хляба  Фестивал на хляба

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button