Любопитно

Най-възрастният хасковлия стана на 104, можел още 100 години да живее

Бай АтанасНай-възрастният жител на община Хасково Атанас Стоянов навърши днес 104 години. За пореден път той не изневери на традицията и посрещна в дома си близки и приятели. С тяхна помощ столетникът духна свещичките на тортата и заяви, че още 100 години може да живее така.

Случайно или не, столетникът е роден на 12 август – Денят на младежта. Бай Атанас има син и дъщеря, трима внуци и двама правнуци. Най-малката от тях Елица има разлика с дядо си точно век.

Атанас Стоянов никога през живота си не е спазвал хранителен режим. Не пие и лекарства. Денят му започна с чаша кафе. Възрастният хасковлия си позволява да пие и биричка. През живота си не е докосвал цигара. Въпреки че е на 104 бай Атанас – шапкаря може да се грижи сам за себе си. Все пак е благодарен на дъщеря си Емилия и внучка си Диана, които са неотлъчно до него.

Атанас Стоянов е роден в Лозенград, най-голям от общо 3 деца. Бил е на около 4 години, когато родителите му са се преселили първоначално в Бургас, а след това в русенско село. Баща му обаче загинал на фронта и майка му се установила в Хасково, където са живеели братята й. Малкият Атанас започнал да чиракува при вуйчо си като шапкар. По-късно завършил Търговската гимназия в Пловдив, откъдето има майсторско свидетелство. Съпругата му пък е завършила шивашки колеж в София. Малко след като се оженил, той отворил и шапкарска работилница в центъра на Хасково. Правил е шапки за Димитър Иванов- Лицо и за всички известни хасковлии. Станал заможен човек. След 1944 г. правели основно ученически барети и фуражки, а всички в Хасково и региона знаели шапкарницата на бай Атанас.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button