Хасково

Ремонтират скъсаната дига на Олу дере в Динево с 306 бона

Наводнение, архивОбществена поръчка за възстановяване на лявата защитна дига на река Олу дере в село Динево обяви община Хасково.

Прогнозната стойност на ремонта е 306 425 лв. без ДДС. Целта е обезопасяването на село Динево и предотвратяването на заливания. Аварийно-възстановителните работи включват ремонт на скъсаните участъци от лявата защитна дига на река Олу дере, вследствие на наводнението през февруари 2012 г. Отделно дигата ще се надгради, а речното корито ще бъде почистено от растителност.

Извършването на ремонта ще се реализира на два етапа. Първият етап включва възстановяване на скъсаните участъци от дигата. Горният участък се намира непосредствено под шосейния мост над реката в селото. В него дигата е скъсана на две места: едното е с дължина 22 м, а другото – 12 м. Между двата участъка частта от дигата с дължина 17 м е запазена. Под скъсаните участъци външния откос на дигата с дължина 88 м е обрушен. Долният участък се намира в края на селото по течението на реката. В него дигата е скъсана на няколко места с обща дължина 66 м, като остатъците от нея между скъсванията са много къси и нарушени, поради което следва да се разрушат и целият участък да се възстанови изцяло. Зад скъсания долен участък теренът е изровен на площ от 900 квадратни метра и дълбочина 1,50 м, поради което следва да бъде възстановен. Над скъсания участък външния откос на дигата с дължина 50 м е силно обрушен, а на още 50 м по-слабо обрушен. Преливането на лявата предпазна дига се дължи на това, че тя е по-ниска от дясната и следва да се надгради в един участък с дължина 830 м.

Причина за преливането на дигата освен високите води по време на наводнението е и непочистеното корито на реката от дървета и храсти. За да се възстанови проводимостта на речното корито се предвижда почистването от дървесно-храстова растителност на участък с дължина 1000 м, при средна ширина на коритото 50 м.

Работата трябва да завърши до 30 юни 2015 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button