Хасково

Енергото пази царския орел с кацалки и нови жици за 8 млн. лв.

КацалкиОт ЕВН България и Българското дружество за защита на птиците стартираха проект за опазване популацията на застрашения царски орел.

Той ще продължи 5 г. и е на стойност 4 млн. евро, като има съфинансиране от Европейската комисия.

Целта е намаляване на смъртните случаи при птици, причинени от контакт с електроразпределителната мрежа.

Символичният старт беше даден вчера на територията на една от специално защитените зони от мрежата НАТУРА 2000 – СЗЗ „Сакар“, в района на община Харманли.

КацалкиНачалото включваше демонстрация по монтаж на т. нар. кацалки за птици по въздушен електропровод 20 киловолта (kV) „Българин“. Te се монтират за пръв път в България. Чрез всяка кацалкa се осигурява по-високо място за кацане за птиците и така те могат да кацат на безопасно разстояние от електрическия стълб, което ги предпазва от тоководещите елементи.

Освен това първият обект от проекта обхваща изграждане на т. нар. ПАС система на територията на община Харманли с дължина 15 км, а общата дължина на ПАС проводниците е 45 км. ПАС системата е един от най-съвременните методи за обезопасяване на електропроводи. Тя представлява нови изолирани проводници по цялата дължина на електропровода. По този начин изцяло се премахва рискът от токови удари, причинени от едновременен контакт на птици с проводници под напрежение и заземени части на поддържащите стълбове.

От друга страна ПАС системата осигурява защита срещу обледяване на проводниците през зимните месеци и гарантира сигурност на доставките с електроенергия за клиентите в района.

Царският орел е защитен вид включен в Червената книга и в списъка на глобално застрашените видове на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси. В България са регистрирани общо 26 двойки от защитената птица, обитаващи основно региона на Сакар и Западна Странджа, които са част от лицензионната територия на ЕВН България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button