Хасково

И хлябът ще скача

Хляб С около 10 % може да поскъпне хлябът в Хасково към края на месеца. Към момента хлебозаводите в региона задържат цената на хляба, въпреки поскъпването на основните фактори, които влияят върху нея.

Средно със 7 стотинки се очаква да поскъпне хлябът към края на месеца. Основания за това дава увеличеното с около 12 стотинки за литър гориво, поскъпването на ел.енергията, както и на консумативите, формиращи цената на насъщния.

Ако през есента на миналата година, цената на брашното се движеше от 440 до 460 лева за тон, то към момента струва вече550 лева за тон. Пшеницата също е поскъпнала и вече е 300 лева за тон, без ДДС.

Маята и захарта пък са скочили с по 10 стотинки. В момента изчакваме, но към края на месеца може би ще се наложи да вдигнем цената на хляба с около 10 %, каза председателят на браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари Иван Пашинов. Той уточни, че в момента най-купуваният хляб е типовият нарязан, който в магазинната мрежа струва 65 стотинки. Нарязаният бял е 75, а не нарязаният 70 стотинки.

Още след последното поскъпване на насъщния през есента на миналата година, хлебопроизводителите прогнозираха, че цената хляба ще продължи да се увеличава, защото той е една от малкото стоки, чиято цена не е близка до европейската.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button