Регион

Съдят шестима каналджии от Харманли, арестувани край границата

ИлюстрацияРайонна прокуратура-Свиленград води бързо производство срещу шестима харманлийци, спомогнали на незаконно преминали границата лица, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура.

По делото са отделени материали и по второ бързо производство срещу 23-годишен гражданин на Тунис за превеждане през държавната граница на група от хора без разрешение на органите на властта.

Както Hsakovo.info писа, на 31 юли към 4 часа дежурна група от служители на  Гранично полицейско управление – Свиленград забелязали в района на ГКПП „Капитан Андреево“ три автомобила с хасковска регистрация – два микробуса и една лека кола. При проверка установили, че в тях пътуват 54 лица от Сирия и Ирак, сред които и непълнолетни. Водач на чужденците е 23-годишния гражданин на Тунис, който ги превел от Турция в България. Шестте лица от град Харманли чакали гражданите на Сирия и Ирак на българска територия. Във всяка от трите коли е имало по две лица с българско гражданство, като единият от тях е бил шофьор на автомобила.

С чуждите граждани са проведени беседи от служители на ГПУ – Свиленград.  Част от чужденците са подали молби за предоставяне на бежански статут у нас, а другите са заявили желание да заминат за Западна Европа или да се върнат обратно в Турция. Срещу част от лицата са предявени обвинения за незаконно преминаване на държавната граница на Турция с България.

На 3 август по искане на Районна прокуратура-Свиленград  е наложена от Районен съд-Свиленград постоянна мярка „задържане под стража“ на 23-годишния гражданин на Тунис. На шестте лица от Харманли е взета мярка „парична гаранция“. Те признават вината си.

До седем дни двете бързи производства ще бъдат внесени в съда.

От началото на годината досега в Районна прокуратура-Свиленград са образувани 226 досъдебни производства за незаконно преминаване на държавната граница – срещу отделно лице или групи от лица. Повечето от делата са внесени в съда като незабавни и бързи  производства, т. е. разследването е приключило в срок от три или седем дни от извършването на престъплението. 66 от досъдебните производства са срещу отделни лица за незаконно превеждане на хора през държавната границата без разрешение на властите.

За първите шест месеца на 2015 г. Районна прокуратура-Свиленград е внесла в Районен съд-Свиленград общо 395 дела или 45 % от общо внесените дела в Хасковския съдебен район.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button