Регион

Масова смърт на пчелите в Димитровградско заради пръсканията със самолети

ПчелиМасова смърт на пчели в Димитровдградско заради пръскането от въздух срещу комари. Пчеларите са изправени пред фалит.

ПчелиТретирането с летателна техника е за да се спре разпространението на нодуларния дерматит по едрите преживни животни.

В пчелина на семейство Димитрови от димитровградското с. Бряст има десетки кошери, част от тях от вчера вече са празни. Има подготвени и кошери за нови пчелни семейства, но още известно време и те ще останат празни заради всичко това, което се случи тук. Над 4300 са кошерите само в община Димитровград.

ПчелиЗа семейство Димитрови пчеларството е семеен бизнес и основен източник на доходи. Сега година за тях е провалена.

Всичко започва от нулата и догодина ще сме на нулата, финансово губим 6000 лв. в момента, жалва се Румен Димитров. По европейска програма Даяна е трябвало да изгради нови кошери с млади пчели, но сега това също няма да се случи по план. „Това е една мечта, която осъществяваме от 4 години. На мен ми е много болно и държавата я чувствам не като майка, а като мащеха, казва Даяна Димитрова.

Стотици пчелари са в ситуацията на семейство Димитрови. Отровата срещу комари е убила В момента са поразени основно летящите пчели, които работят навънка, които трябваше да изнесат медосбора, да съберат мед за тях си и за нас пчеларите, заяви Даниел Бонев от с. Бял извор.

ПчелиОт Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че за всяко пръскане информират предварително. Пчеларите обаче твърдят, че предварителните графици не се спазват, а те не могат да държат кошерите затворени в продължение на близо 10 дни.

Министърът е издала такава заповед, която няма никаква компетентност към пчеларството и никъде няма записано за уведомяване на пчеларското дружество, категоричен е Димитър Димитров от с. Ябълково.

Възстановяването на пчелните семейства ще отнеме поне месец и половина. А тогава вече няма да има цветове, които да опрашват.

Въпреки огромните загуби засега пчеларите не смятат да се отказват от поминъка си, но обмислят вариант да съдят държавата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
21.06.2016 15:17 15:17

Ебаха майката на кравите,сега и на пчеличките и другия път на хорицата.Това е целтъ на занятието…

пчелар
пчелар
21.06.2016 17:30 17:30

Продавам пчелни семейства ИЗГОДНО!!!!!!!!!!!!!!!

Back to top button