Хасково

Окончателно: Блатното кокиче забранено

Блатно кокиче Забранено е ползването на листно– стъблена маса от блатно кокиче от находищата му, разположени на територията контролирана от регионалната екоинспекция за тази година, съобщи за Haskovo.biz пресаташето на РИОСВ Мариана Вълчева

Със заповед на министъра на околната среда и водите забраната е в сила от края на април. Крайните мерки са взети след дадена от експертите оценка за състоянието на вида. Заради нарушените екологични условия на местообитанията и неблагоприятното състояние на блатното кокиче през годината то няма да се ползва като суровина за фармацевтичната промишленост.

Haskovo.biz припомня, че от инспекцията още преди седмици препоръчаха растението да не се ползва. На територията на РИОСВ – Хасково има три естествени находища на блатното кокиче.

При нарушение на определените режими и условия на ползване на вида Законът за биологичното разнообразие предвижда санкции в размер от 100 до 1 000 лева за физически лица и от 200 до 5 000 лева имуществени санкции за юридически лица.

Блатното кокиче е вид защитен по Закона за биологичното разнообразие, с ограничителен режим на ползване. Включен е  в Червената книга на България  като „застрашен от изчезване вид”.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button