Регион

Празник в Славяново за клетвата на Румен Радев

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва като петата демократично избрана президентска двойка на България. Това се превърна в празник в родното село Славяново на новия президент.

В харманлийското село всички днес бяха пред телевизорите, за да проследят клетвата на Радев.

Съседи, съученици и бивши колеги на новия държавен глава му пожелаха здраве и кураж. Те се надяват, че той няма да забрави родното си място и ще помага на хората там. Според жителите на Славяново президентът ще се справи със задълженията си, а те го очакват да се прибере вече като президент.

Славяново

В Славяново живеят родителите на Радев, а той е израснал тук. На 3 януари последно си е бил на село за да вземе децата си и се видял с голяма част от приятелите си.

„Доста тежки неща му предстоят, но предполагаме, че ще се справи. Поне аз го познавам, той е находчив в тези неща, упорит е и просто съм сигурен, че ще отговори на очакванията на българския народ“, сподели Руси Митошев, който бе сред зрителите на клетвата в селско кафене.

„И най-важно е да не излъже очакванията на хората, да работи така, както е работил досега и не е важно толкова политиците, колкото народа да остане с нужните очаквания – малко да повярва в нещо“, казва Теньо Петков.

Румен Радев

Иначе, тържествената клетва се състоя в пленарната зала на Народното събрание. Присъстваха Негово Светейшество патриарх Неофит и членовете на кабинета в оставка. Новоизбраният държавен глава и неговият заместник се заклеха да „спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа“. След клетвите в залата прозвучаха химнът на България и химнът на Европейския съюз.

В последвалата си реч Радев даде да се разбере, че на Народното събрание му остава една седмица живот. „Моето кредо е: „Малко думи, резултатни действия“. Имате една седмица“, обърна се той към депутатите.

Новоизбраният президент очерта като приоритетни задачи реформата в съдебната система, здравеопазването и образованието, държавната сигурност, както и развитието на науката и културата.

„Нерешените проблеми на Прехода прераснаха в демографска криза“, коментира той, като обеща да работи с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат грижите и подкрепата на България, независимо в кой край на света се намират.

По бежанския въпрос Радев коментира, че са нужни решителни мерки за укрепване на границите ни.

Същевременно, новият президент призна, че е очевидна кризата между ЕС и НАТО от една страна, и Русия от друга.

„Ще работим за подобряване на социалния статус на военнослужещите“, обеща Румен Радев.

А хората в Славяново на няколко пъти ръкопляскаха пред телевизорите си.

Снимки: Георги Даскалов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button