Хасково

Еколози спасиха воден бик, пратиха го на лечение

Воден бикЕкземпляр от защитения вид голям воден бик спасиха експерти от регионалната екоинспекция в Хасково след постъпил сигнал от служители в местен хипермаркет. Птицата е взета от експертите и веднага й е оказана първа помощ. При намирането й тя е била силно премръзнала и изтощена

Причина за това са ниските температури, довели до замръзването на по-голяма част от водните басейни, където тези птици търсят храната си.

Големият воден бик ще бъде изпратен за отглеждане в спасителния център в град Стара Загора. След като бъде обстойно прегледана от специалистите, работещи там ще се прецени дали птицата да бъде върната обратно в природата. Най-често птиците, които стават пациенти на центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове след пълното им възстановяване биват връщани обратно в естествената им среда. Онези, които не са в състояние да намират сами храната си остават за отглеждане и биват включвани в програми за размножаване. Тяхното поколение след обучение и адаптация се пуска обратно в природата.

Големият воден бик е вид включен в Червената книга на България в категорията застрашен от изчезване. Гнезди на север, като за страната ни такива места са водоемите по Дунавското крайбрежие. През зимата птици от по северните страни зимуват у нас по влажни ливади около незамръзващи водоеми.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button