Хасково

„Александър Паскалев“ е първото българско училище на фестивал в Русия

За първи път български отбор, съставен от ученици от хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ и Неделното училище „Покров богородичен“ към храм „Св. Архангел Михаил“, взеха участие в Осмия международен фестивал, който се проведе в трапезната зала на най-големия руски храм Христос Спасител в Москва.

Участието на българската група се осъществи по покана на Центъра за възраждане на традициите в Москва и с изключителното съдействие на посолството на България в Русия. Фестивалът е под патронажа на Даниловския патриаршески манастир.

Гимназия

Инициативата за включване на български отбор в младежкия фестивал бе на отец Никола от храм „Св. Архангел Михаил“.

В международната надпревара взеха участие близо 50 отбора от различни държави, съставени от средни училища, професионални колежи и представители на неделни училища.

Българският отбор участва в 2 състезателни категории – „Традиционни обредни хлябове от региона“ и „Оформяне на Рождественска маса“.

Отборът на „Александър Паскалев“, воден от директора Пенка Георгиева, бе представен от Благомира Бойчева и Теодор Филипов – ученици от 12 клас, професия „Хлебар-сладкар“ и инж. Ваня Михова – старши учител по професионална подготовка.

Неделното училище към църквата „Св. Архангел Михаил“ бе представено от сестрите Калина и Александра Василиеви, заедно с тяхната майка Благовеста, по–известна като Бети от реалити формата „Фермата“.

Гимназия

Всички представени изделия от българския отбор бяха приготвени с биопродукти от Дивата ферма на Бети и Ники от с. Горно поле.

Жури съставено от водещи специалисти от Кулинарната асоциация и шеф готвачи оцениха вкуса, външния вид, технологията на приготвянето и оформлението на кулинарните изделия и трапези.

С голямата награда на публиката и златни медали бяха наградени учениците от Гимназията по туризъм „Александър Паскалев“.

Второ място и сребърни медали за най-автентично представяне на празника и най-добро съхранение на рождественските традиции получиха малките участнички от Неделното училище.

Отборът на България бе отличен и с диплом от Осмия международен младежки кулинарен фестивал в Москва.

Предстоятелят на Даниловския манастир отец Теогност покани българската група да посети манастира и даде празничен обяд в Патриаршеската трапезария.

Негово превъзходителство посланик Бойко Коцев поздрави участниците за достойното представяне и получените награди на специален прием в Посолството на Република България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Янков
Янков
18.01.2018 8:16 8:16

Браво !!!
Браво на децата, за прекрасното представяне! БРАВО и на Вас, от Хасково.инфо , за това ,че не ни информирате само за катастрофи и проблеми, а и за ето такива – хубави новини.
БРАВО

Майка
Майка
18.01.2018 10:14 10:14

Браво, ама да бяха отишли повече деца, а то колкото деца толкова и лелки с тях…

Учителка
Учителка
18.01.2018 11:06 11:06

Поредната пиар акция на попа . Роднини на попа / жена му и тя е на екскурзията / , а децата са от Маджарово с тяхната майка която явно е финансирала пътуването.Нито едно от децата не посещава редовно неделното училище а и няма как като са от село Маджарово.,

Back to top button