Любопитно

„Писатели и поети говорят от портрети“ по Главната в Хасково

Учениците от 9 Ж клас на хасковската Езикова гимназия „Асен Златаров“ изработиха уникалния проект „Писатели и поети говорят от портрети“.

Инициативата е посветена на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В пешеходната зона между театъра и часовниковата кула са поставени портретите на Елин Пелин, Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров.

Тези български автори са включени в учебните програми от 8 до 12 клас. На всеки портрет е поставен QR код, който младите хора могат да сканират с телефоните си. Този код препраща към уеб сайт, създаден със съдействието на Haskovo.info и съдържа произведения от всеки автор, който се изучава в училище.

Целта на инициативата е да провокира интерес у младите хора да четат повече. Поетесата Ели Видева заяви, че това е прекрасна идея, с която по достъпен начин децата могат да стигнат до българските класици.

Ръководителят на групата от гимназисти е преподавателят Диана Иванова. По нейните думи, днешните млади хора знаят много повече за света, за новите технологии, модните течения и личния живот на всички знаменитости по света и у нас. Много от тях могат да цитират текстовете от песните на един куп фолкзвезди, но не могат да кажат и едно стихотворение от Ботев или Вазов, например.

Тази сутрин гимназистите демонстрираха как се сканира код от портретите, който ги препраща към произведенията на нашите класици. Всички бяха поздравени и от директора на Езиковата Деян Янев.

Сайтът на „Писатели и поети говорят от портрети“ можете да посетите ТУК.

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
супер!
супер!
22.05.2018 13:31 13:31

Страхотна идея! Браво деца! Браво на Диана Иванова, перфектният учител!

Цветанка Петрова
Цветанка Петрова
22.05.2018 15:22 15:22

Браво, Дидка! Уникална идея, перфектно изпълнение! Как ми се иска всички новини да са такива…

Анонимен
Анонимен
23.05.2018 11:01 11:01

>Много от тях могат да цитират текстовете от песните на един куп фолкзвезди, но не могат да кажат и едно стихотворение от Ботев или Вазов, например.

Е и? Това си е чисто налагане на собствено мнение.

Back to top button