Хасково

Хасково прави българска библиотека в братския Енгера

Подписването на споразумениетоСпоразумение за побратимяване между Хасково и испанското градче Енгера бе подписано днес в общинска администрация. Договорът е в сила от преди два месеца, когато е парафиран на испанска територия. 

Първите стъпки в бъдещото успешно сътрудничество вече са факт. В края на месеца в Енгера ще бъде представена изложба на хасковски художници и фотоси от фонда на местния исторически музей, каза днес кметът Георги Иванов.

Както Haskovo.info писа в Енгера живеят над 1 600 българи. Близо да града има българско училище. Хасково ще изпрати за децата там помагала за новата учебна година. Предстои общината да осигури и 2 000 книги, с които да бъде създадена българска библиотека в Енгера.

СрещатаКметът на испанския град Сантяго Ясер благодари на домакините си на чист български език и изрази възхищението си от Хасково. Той допълни, че сътрудничеството между двата града ще бъде изключително полезно на българите в Енгера, голяма част от които са от хасковски регион. Нашият град е пример за добра интеграция на различните етноси, категоричен бе Ясер.

В края на официалната церемония кметът на Хасково Георги Иванов подари на испанския си колега картина, на която е нарисувана сградата на общината. Сантяго Ясер пък върна жеста като връчи на Иванов оригинална бикоборска шапка, каквато градоначалникът си харесал по време на визитата си в Испания.

 Георги Иванов подари картина  Сантяго Ясер подари шапка

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button