Хасково

16 нови специалности привличат кандидат- гимназисти

УченициС 16 нови специалности тази година гимназиите от Хасково и областта ще привличат кандидат-гимназисти. Тази промяна е записана в приетия днес държавен план-прием за учебната 2009/2010 година. Той касае всички професионални гимназии в региона, СОУ-та с професионални паралелки, както и трите помощни училища в Хасково, Харманли и Свиленград.

Завишен е приемът след 7 клас, съобщи за Haskovo.info старши експертът по професионално образование в Регионалния образователен инспекторат Дарина Станчева. Причината гимназиите да поискат повече паралелки е, че миналата година още на ІІ етап на класирането всички класове бяха попълнени с максимално допустимите 29 ученици. За сметка на прима след 7 клас, този след 8 е по-малък. Общо за цялата област след 7 и 8 клас тази година са утвърдени 85 паралелки.

По 16-те нови специалности обучение ще се провежда в 8 училища. Най-активни в това отношение са ПГХХТ „Проф.д-р Ас.Златаров“ в Димитровград, гимназията в Минерални бани, която е заявила 4 нови специалности и гимназиите по туризъм и лека промишленост в Хасково. СОУ „Св. Климент Охридски“ в Симеоновград пък вече ще обучава готвачи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button