Хасково

Беливанов с писмен коментар по повод цветовете на лампите на Борисов

Доверих се прекалено много на неподходящите хора и това е една от грешките ми. Така кметът на Хасково Добри Беливанов отговаря на изказването на премиера Бойко Борисов, който в сряда го определи като грешка на хасковската партийна организация на ГЕРБ.

Писменият коментар на Беливанов беше разпространен от пресслужбата на кметството 5 дни след като Борисов заяви, че отдавна е трябвало да светне синята лампа на Беливанов и разпореди проверка на строящите се кладенци и водопроводи в Хасково.

„Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия мандат“, се казва в позицията. В нея кметът на Хасково прави равносметка на получените средства от държавата по време на мандата. Той описва и свършеното по отношение на строителството на кладенците и водопроводите, като посочва, че забавянето идва по вина на държавни институции и законови процедури. Беливанов пита, защо в Хасково не се взима актуална проба за съдържанието на уран в питейната вода и защо не се извършва мониторинг на водата. Кметът дава пример с Харманли, където проблемът беше решен много бързо.

Добри Беливанов посочва в позицията си, че за последната година община Хасково е получила 300 000 лв. от държавата за канализация на улица „Враца“ без съдействието на ГЕРБ. Парите са недостатъчни. В същото време други общини в региона са получили много повече средства от централната власт.

Ето и пълният текст на позицията на кмета Добри Беливанов:

В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора.

Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия мандат.

В началото на мандата бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет общо пет милиона за асфалтиране, с които покрихме неразплатеното асфалтиране на улиците в града от предходното управление. С остатъка асфалтирахме някои улици в квартал Болярово, където има канализация за отпадни води. Още триста хиляди за изграждане на дублиращи кладенци в северната индустриална зона.

През 2017 година от Министерството за младежта и спорта получихме близо половин милион лева за ремонта на стадион „Хасково“. От общинския бюджет вложихме още 150 хиляди лева за да направим лекоатлетическата писта във вид, отговарящ на стандартите.

В края на 2018 година с решение на МС приведоха 300 хиляди лева за канализация на улица Враца, но не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме обществена поръчка, но средствата няма да са достатъчни за изграждане на канализацията и ще търсим допълнително финансиране, за да довършим обекта.

С постановление на Министерски съвет получихме близо 2 милиона лв. за кладенци и водопроводи за питейна вода. Спазваме процедурите и сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ. Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на министри, за да ни издадат необходимите документи, забравени с месеци по бюрата. А какво да кажем за оператора ВиК – Хасково, който само разкопава улиците без да извършва частична подмяна на компрометирани участъци от водопроводната мрежа. В същото време с редица неуредени въпроси (разрешение за водовземане, санитарно охранителни зони и др.) продава на нашите съграждани скъпа и некачествена вода.

Логично е да зададем въпроса защо в Харманли, когато също беше установено повишено съдържание на уран във водата за по-малко от два месеца беше направена много бързо втора проба, която се оказа в нормите. А какво беше направено – спрени кладенци, ново изградени или нещо друго?

За сравнение в Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 година. Т. е. нямаме актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода. Защо една година нямаме мониторинг на водата в Хасково въпреки, че сме настоявали за допълнителен мониторинг, включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването?

Освен това четирите от кладенците в северна зона бяха готови още през пролетта на 2018 година. Но комисията определена от МРРБ за приемане на кладенците беше през есента на 2018 година. Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме комисия, назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпросът – Общината ли е виновна за това забавяне?

Неофициалната информация е, че не са добри първите проби на водата на кладенците в Узунджово, където трябва да изградим нов кладенец, съгласно решението на МС. Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха определени от ВиК, сумата за изграждането беше заявена също от ВиК. Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури за реализирането на възложените обекти. Не са едно и две мненията, че изграждането на тези кладенци не е кардинално решение на проблема в Хасково. Това е мнението на водещи експерти в тази област, тъй като и новите кладенци ще черпят вода от същото водно тяло. Възможно е в някой момент в тези новоизградени кладенци уранът отново да бъде над нормата.

Преди две години представихме проект в ПУДООС за изграждане на канализация в квартал Болярово с уверението, че ще бъде финансиран. Три пъти преработваме проекта, направен със средства на общината и чакаме… над 5 милиона лв. са необходими за този обект.

За водопровода за питейна вода в Маслиново историята е почти същата – обещания без да се изпълнят. Със собствени средства реализирахме първия етап. Проектът е в МРРБ, но няма отговор…. Очакваме средства за втория етап, обявихме поръчка, избрахме изпълнител сключихме договор, под условие, но средства около милион и двеста хиляди лв. до този момент не сме получили.

На фона на 300 000 за община Хасково отпуснати миналата година за изграждане на канализация на улица „Враца“. В края на 2018 година, община Любимец получи 560 000 лева за ремонт на сгради. Община Маджарово – 550 000 лв. също за ремонт на сгради на кметства и от тях 400 000 лева са за ремонт на улици в едно от селата на общината. Община Минерални бани също получава 640 000 лв. за ремонт на улици в село Колец.

В Симеоновград също с постановление на МС се дават 820 000 лв. за подмяна на ВиК мрежа и ремонт на улица, в Община Стамболово – 700 000 лв. за ремонт на пътища. 1 милион лева за община Свиленград за пътна връзка, 1 милион лв. в община Ивайловград за ремонт на улици.

Най-много са средствата за Харманли – над 5 милиона лв. за ремонт на стадиона и читалището.

В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“, но както знаете със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект.

Т. е. останалото, което се вижда е направено със собствени средства и с проекти по програми. Община Хасково е в стабилно финансово състояние, наред с капиталовите вложения общината изплаща наследени задължения и кредити в размер около шестнадесет и половина милиона лева, от които в момента са останали четири и половина милиона лева, които се изплащат в срок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

20 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.01.2019 11:04 11:04

Шайка.

Анонимен
Анонимен
28.01.2019 11:39 11:39
Отговор до  Анонимен

Грешката му на Беливана е че ги кри до сега, мълча мълча и се остави да го тъпчат. И пак много меко е! Кажи си, че ти извиваха ръцете да ги назначаваш без конкурси, например секретаря на общината Димитрова седя хамен две години без конкурс. И когато насрочи конкурс и проблемите почнаха. Когато се опита да я вкараш в законо установените норми- стана лош. Ей така е и за всичко останало.
Водата им е голямия коз на гербаджиите щото си мислят че хората са тъпи и не разбират, че ВиК не се командва от кмета. Там работоата е ясна бащата на ДД посочи Марков и го назначиха отя некадърник . Всички имат за задача да бавят .За да стигне до там до министър да ходи кмета за някакъв документ от няква държавна дирекця….Журналистите защо не поискат документацията за ти якладенци от общината и всичко ще си стане ясно. Нямат право да им откажат

Анонимен
Анонимен
28.01.2019 19:08 19:08
Отговор до  Анонимен

Грешка е самия той! Не може вината да се търси другаде. Сега ли се сети,че някой му пречи!

гражданин
гражданин
28.01.2019 11:10 11:10

Сети се Беливанов че нищо не е направил за 3 години и хукна да се оправдава и да напада държавата – на калпавия моряк водораслите са му виновни…… Г.Иванов като не беше с никоя власт как успя да направи толкова за Хасково? Явно трябва яка гърбина и много работа и акъл, а не да се спи на бюрото по цял ден.

ТТ
ТТ
28.01.2019 11:21 11:21

Какво точно направи Г.Иванов? Вкара вилните зони в града без да отговарят на условията.МРРБ, одобрил ли е решението на Общ.съвет? Отговор няма. Ремонтира 5 пъти центъра, а от тези вилни зони събира само данъци, високи като за европийско. Канализации, път, инфраструктура?- няма. Беливанов явно не играе по свирката им,затова е неудобен и не му отпущат пари.Хайде да сравним пътищата в Хасково и кварталите и тези към Караманци и др. там. Защо не ви стиска да изречете истината?
Не съм адвокат на Беливанов, но това е истината. На някой друг да му светнат и синя и червена лампи!

Анонимен
Анонимен
28.01.2019 12:23 12:23
Отговор до  ТТ

за тия вилни зони роман може да се напише. Хората са прави да искат сметосъбиране осветление водопровод асфалтов път защото си плащат данъци все едно са си в хасково…ама тая работа е само по документи. И така беше направено включването на зоните че плащахме сума години назад данъци, т.е със задна дата ин задължиха.
И сега се водим в града само по документи
Пък че е прав кмета прав е, като ти слагат прът в колелата на колата няма какво да направиш. Само му се чудя на акъла защо ги пази до сега, защо ги кри. Страх го беше от скандал или просто си е такъв човек, не иска да прави сакнадали. За да излезе да каже това днес явно много му е накипяло

John
John
28.01.2019 12:48 12:48
Отговор до  Анонимен

строихте по гората без разрешения, както правят едни мургави субекти, но искате и вода, и канализация, път искате, ама наглеци!

rrr
rrr
28.01.2019 11:30 11:30

Това трябваше да се знае от гражданите на гр.Хасково много по рано

ТТ
ТТ
28.01.2019 19:02 19:02
Отговор до  rrr

До John:
Ако сме строили без разрешителни, нямаше да вдигаме глас!

Анора
Анора
28.01.2019 12:10 12:10

много се притесняваме,че налбантовата Божилова Мима,не се изказала по тази тема,разбира се подготвена и по нея.липсват ни коментарите и,за да се смеем половината сайт!

Да ти кажа истината защото те те лъжат
Да ти кажа истината защото те те лъжат
28.01.2019 14:30 14:30

беливанов наистина ли си мисли че щеше да е кмет ако не бяха го издигнали ГЕРБ. Нали преди това 20 години се пробва от различни партии и събираше по 300 гласа. А Г.Иванов го усети що са птица е, граблива, и го изхвърли от общината. Същото между другото после направи с още една граблива птица-Минко. Но това е друг въпрос. Беливанов е толкова абсурден никога нямаше да подуши това място ако не беше тази партия. Това е истината. А сега бил се доверил на неправилните хора. Обратното е. Те са сбъркали с тебе. Защото предателите никой не ги обича. Да не мислиш че Бояджиев Стаматов и Гела ще са с тебе догодина по това време. Не се заблуждавай. Ще виеш сам като куче. Защото ти си неправилния човек. Даже и да тези дето сега те мандръсат.

Има ли контрол .. няма
Има ли контрол .. няма
28.01.2019 18:02 18:02

Пак некадърниците от вик Хасково са оплескали нещата.Шайката на Марков и Добрев за нищо не стават!Пари им дадоха и пак не могат да се справят.Хората си ползват мръсната вода и си траят, тривят и се тровят. Онези от герб във вик си вземат хиледарките-заплати и си стоят на бюрцата с чаша кафе.Браво Кмете , куражлия си!Хасковлии внимавайте за кого ще гласувате на изборите и вярвайте -заедно можем всичко.Тиквите и калинките вън!

Заинтересован
Заинтересован
28.01.2019 20:40 20:40

Човекът е напълно прав. Лично познавам лицата натресе ни от ГЕРБ и знам,че са некадърни. Герб избраха него,защото е интелигентен,скромен и тих човек. Мислеха си,че ще им играе по свирката. Аплодирам го!

Оправдания
Оправдания
29.01.2019 1:05 1:05

На кривата ракета, Космосът й крив!
Закъсня, човече! Всички разбраха, че си зъл и неумеещ, умен, но некадърен за действия…. А сега с блокиралото колело в Общината съвсем закъсня. Другите ти виновни били преди! Добре де, след тях какво направи?! Защо не показа, че те са те спъвали и като ги няма вече, покажи, че без тях било лесно и се реализират идеите ти.
Огледай се, човече, огледай се и виж, че твоите „предани“ служители нищо не вършат сега, а само се разхождат и вземат заплата.
Срамота, но за теб, защото ти си шефа!

Дядо
Дядо
29.01.2019 6:52 6:52

Кмете,младите от ГЕРБ ти дадоха старт напред и всичко тръгна с космическа скорост,но ти видя,че за нищо не ставаш и се уплаши,че нямаш акъл и никой няма да те бръсне за нищои реши да действаш по твоя просташки начин,да търсиш виновни и да ревеш.Но те ще докажат ,че почнатото ще го продължат на изборите.Дечев действай,но се прочисти от от гъзомииниците и подли сребролюбци за да имат доверие хората.

Дядо
Дядо
29.01.2019 6:52 6:52

Кмете,младите от ГЕРБ ти дадоха старт напред и всичко тръгна с космическа скорост,но ти видя,че за нищо не ставаш и се уплаши,че нямаш акъл и никой няма да те бръсне за нищои реши да действаш по твоя просташки начин,да търсиш виновни и да ревеш.Но те ще докажат ,че почнатото ще го продължат на изборите.Дечев действай,но се прочисти от от гъзомииниците и подли сребролюбци за да имат доверие хората.

Ени
Ени
29.01.2019 9:52 9:52
Отговор до  Дядо

Младите ог ГЕРБ осраха положението без извинения, не може девойче без нито един ден трудов стаж в администрация да е началник на отдел в общински имоти, самичка се е усетила явно та си тръгнала ама такива каши е забъркала, че още се чудят как да й ги оправят. Да не изреждаме но пример главен архитект, пропищяха хората от изнудването й, ония папки дето преди се трупали в кабинета на Георги Иванов сега се трупали в нейния, пускат се в процедура само срещу определено заплащане- естествено не през касата на общината. Няма какво да говорим за великата бивша за щастие вече зам кметица, с безкрайните оперативки обръщащи общината на кафене , били на тия оперативки казват че е пълно губене на време…безобразна работа. Много говорене нищо не свършване, е само кафето свършва ама то общинско да вър да е, както казват в Хасково. За финансистката и секретаря да не отваряме дума че там..мътна и кървава и кумгейтска е. Пък ти дето си се кръстил Дядо ще ти кажа, че хептен ще я объркате ако това ви е кандидатурата за кмет на изборите есента. По-голям гъзомийник от него няма,, той всъщност само това умее. Да не припомням прякора му дето е обратното на „Умното“.

Анонимен
Анонимен
29.01.2019 8:17 8:17

Администрацията проблем в Бг, за едно нещо 10 различни мнения и тръгваш по мъките и търсиш адвокат за съвет. Без значение младо старо, искаме правилно да ни информират за определена услуга,…?!
Като не ви се работи има начини, не сме длъжни да знаем всичко, мисля че това е ваше задължение, извинете ме за грубия тон. Весел и спорен ден на всички служители в България

Баба
Баба
29.01.2019 12:25 12:25
Отговор до  Анонимен

Скъпи „Дядо“,
„Младите от Герб“ за които пишеш кои са?! Тези двамата малоумници(Генчо и Миленка, която непрекъснато записваше и 100 пъти питаше ), които с „+“ и „-“ уволняваха хора, които са натрупали дългогодишен опит, но не бяха от тяхната партия?! Какво ще направят на бъдещите избори? Заплашваш ли ни?! Ще ти кажа: ще се осерат и омажат, както вече го направиха!

Анонимен
Анонимен
30.01.2019 12:31 12:31

Беливанката реве като вдовица, че не му давали пари.Ами намериси,бе,Георги Иванов как намираше,на него да не би да му даваха? Беше неудобен на партиите, ама пари за проекти за Хасково имаше. Той как успяваше?

Back to top button