Хасково

Икономиката на Хасково все по-зле, продажбите паднали с 40%

Наско Нанев

Наско Нанев

Икономиката на хасковска област изпитва сериозни затруднения и снижаването на икономическите темпове продължава през месец януари, сочи анализът на данните на териториалното статистическо бюро. Това съобщи за Haskovo.info началникът му Наско Нанев.

Реализираните продажби през месеца са с 40 % по-малко от постигнатото през предходния месец декември 2008 г. и с 35 на сто под равнището на януари миналата година. Намалението на продажбите е валидно за почти всички индустриални дейности, но най-чувствително е при производството на машини и оборудване, топлинна енергия, електросъоръжения. Реализацията  на химически продукти запазва нивото си от декември, но е едва една трета спрямо същия период на миналата година.

Особено видим е спадът в строителните предприятия, които отчитат едва една десета от продажбите, които са имали в последния месец на 2008 г., а реализираният оборот в сравнение с януари 2008 г. е около 13 на сто.

Налице е намаление на оборотите в търговския бранш, както спрямо декември – с около 30 на сто, така и спрямо януари 2008 г. – с около 10 %.

Износът през януари е намален в сравнение с миналата година с близо 20 на сто, като около 65 на сто е експорт на тютюневи изделия. Износът на текстил и облекло е спаднал наполовина, а реализираните количества химически продукти са символични в сравнение с предходните периоди. Силно намалява и износът на храни и напитки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button