Хасково

Безпокоят двойка царски орли, заради мед в близост до гнездото им

Царски орелШестте двойки царски орли, които гнездят на територията на РИОСВ – Хасково бяха наблюдавани по време на провелия се ежегоден мониторинг. Четиридневната експедиция е част от програмата за изследване на българската популация на двойките царски орли, която от тази година се осъществява по проект „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата „НАТУРА 2000″ в България.“

По време на мониторинга в близост до едно от известните гнезда на вида в Сакар планина експертите са констатирали нарушение, но не са известни неговите извършители. Те са обезпокоили двойката царски орли, подготвяща се за размножаване, като са вадили мед от проводници в близост до гнездото. Според експертите подобна заплаха ще доведе до преместване на двойката.

Царският орел е вид застрашен от изчезване в световен мащаб. При констатирано посегателство срещу такива видове Наказателният кодекс предвижда съдебно производство и от три до пет години лишаване от свобода. По последни данни на територията на страната ни са известни 20 гнезда на двойки царски орли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button