Хасково

20 училища без физкултурни салони, 1 на сто учители без диплома

Срещата на директорите20 училища в област Хасково нямат физкултурни салони. За такива са пригодени класни стаи и поради тази причина те не отговарят на изискванията. Това каза днес експертът от Регионалния образователен инспекторат Иван Ванчев по време на традиционната септемврийска среща на директори, която организира местното АБВ.

Всички школа без физкултурни салони са в селата. Единственото градско училище, в което децата спортуват в класна стая е НУ „Г. С. Раковски“ в Хасково.

Като успешна определи изминалата учебна година началникът на инспектората Иван Панайотов. Реално за област Хасково тя приключи вчера с държавния зрелостен изпит по английски език, на който се яви едно дете.

Според статистиката броят на училищата в областта стремгляво намаля. 117 са били школата през учебната 2005/2006 година, а през миналата година в региона са работели едва 89 училища. Тенденцията е общообразователните школа да намаляват, а професионалните да запазват броя си, поясни Иван Панайотов.

В системата на образованието в региона 1,3% от учителите са неправоспособни. Цифрата е малко под средната за страната. През изминалата учебна година от системата са отпаднали 248 деца, което е 1% срещу 1,8 на сто за миналата година.

От 1 октомври предстои въвеждане на модул „Кариерно развитие“. Така в училищата ще работят младши учители, старши учители, учители и главни учители. Ще започне и провеждането на специални обучения за кандидат-директори. Педагозите, които участват в тях ще получават правоспособност за явяване на конкурси за директори.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button