Хасково

Хасковската библиотека показва „Модата през годините“

ИзложбаКаква е била модата при дрехи и прически от преди години показва в изложба Регионална библиотека „Христо Смирненски“ по случай празника на Хасково. Експозицията разказва с малко думи и повече визия как са се обличали българите и в частност нашите съграждани от края на 18- ти век до сега. Тя проследява промените в облеклото на хасковлии и как то се е повлиявало от модата в тогавашна модерна Европа и нейните велики дизайнери като Коко Шанел, чиито мъдри модни съвети се прокрадват на няколко места сред експонатите. Сред изложените вещи са и две уникални рокли от края на миналия век, едната от които е сватбена, а другата – абитуриентска.

За атмосферата допринасят и изложените сканирани табели на старовремски ателиета за прически и рекламни обяви на магазини за модерно облекло от 1923 г. до 1941г., публикувани във вестник „Утринна поща“. Сред ценните предмети в изложбата е и оригинално издание на немското модно списание „Die Mode“ от 1892 г., което е принадлежало на хасковлия. „Чрез него кокетните дами и господа са можели да си избират и поръчват дрехи и аксесоари като по каталог“- разказа за Haskovo.info главният библиотекар Кирилка Страшникова.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button