Хасково

Общината умува дали да взема наем или такса на кабелните

СесиятаСпециалистите от община Хасково ще умуват дали да се взема наем чрез търг от за ползване на подземните кабелни колектори или да бъде въведена твърда такса за това. По темата днес дебатираха общинските съветници на редовното си заседание.

По предложение на кмета Георги Иванов местните парламентаристи трябваше да гласуват тръбите да се отдават под наем чрез публичен търг с първоначална цена от 25 стотинки на метър. Антон Иванов от ГЕРБ предложи да се събира твърда такса за услугата. Мотивите бяха, че по този начин ще се избегне вариантът една фирма да спечели търга и да преотдава под наем тръбата, тъй като в нея има място за няколко кабела. В този случай съответната фирма би печелила на гърба на общината. Законово кметството не може да отдава под наем без търг, а за да взема такса, тя трябва да бъде включена в наредбата за местните данъци и такси.

За да имат време юристите в общината да преценят как най-точно да бъде формулирано предложението градоначалникът оттегли докладната си и най-вероятно на следваща сесия ще бъде внесено ново предложение.

Дебати в залата предизвика и гласуването на средства за дофинансиране на паралелки с ученици под минимума. Себахтин Исмаил от ДПС коментира, че не може на училището във Войводово да се отпускат допълнителни средства при положение, че директорката харчи пари от бюджета си да извозва само двама ученика с училищния автобус. Това обаче не противоречи на наредбите и в крайна сметка съветниците решиха да отпуснат необходимите средства от резервния фонд на общината.

С останалите си решения местният парламент гласува закриването на детската градина в село Орлово, делегира права на кмета да поиска от Министерството на земеделието да предостави на общината сградата на математическата гимназия и прие плановете за улична регулация на кварталите „Орфей 3“ и „Каменец“. Гласувани бяха и плановете за застрояване на местностите „Карамутли“, „Идимирли“ и „Дерекьой топра“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Хасковлия
Хасковлия
25.09.2009 13:07 13:07

Всичко това излиза от нашите джобове.

Back to top button