Хасково

Фермери от Хасково съдят държавата за неизплатени субсидии

Георги Русев

Георги Русев

Фермери от област Хасково ще съдят Държавен фонд „Земеделие“ заради неспазване на подписаните през септември договори по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони. Това казаха днес предприемачи от областта, които до 24 октомври трябваше да  получат първия транш от 24 000 лева по програмата.

Те припомниха, че на 24 септември тази година в Стара Загора в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов бяха разписани договорите на младите фермери от цялата страна. Тогава министър- председателят обеща, че до 1-2 дни предприемачите ще получат първия транш от парите и допълни, че в рамките на три години ги чакат още много пари.

Субсидии са получили едва 10-тина от 180-те фермери от област Хасково. Останалите са подложени на непрекъснати проверки. Един от тях е Георги Русев от село Книжовник. „Последната проверка се оказа, че е проверка на останалите две“, разказа днес младият фермер. До този момент той е вложил около 1500 лева, за да обработи и засее с чушки и домати два декара земя.

Катя Семерджиева

Катя Семерджиева

Младите хора са категорични, че са извършили всичко по договора, а направените им проверки не са констатирали нередности. „Искаме да знаем къде са ни парите и кога ще се преведат„, попита и Катя Семерджиева, която до този момент изпълнява клаузите по договора си с пари взети на заем от частни лица и заложни къщи. „Според нас тези проверки са печелене на време, тъй като бюджета на програмата е изчерпан“, допълни тя. 

Около 2000 млади хора от цялата страна са сключили договор по Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“. 25 000 евро са парите, които всеки един от преприемачите трябва да усвои в рамките на 3 години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
стар земеделец
стар земеделец
08.12.2009 16:06 16:06

чифчия никога не е станал хаджия не си губете времето

Back to top button