Хасково

Няма проблеми с реколтата заради високите температури през декември

ПшеницаНеобичайно топлото време тази зима няма да се отрази сериозно на реколтата. Въпреки че температурите през декември бяха сравнително високи, посевите са в добро състояние и проблеми могат да се очакват единствено при рязко застудяване

Топлата зима не притеснява земеделците. И друг път се е случвало температурите по това време на годината да са високи, но това не се е отразявало на добивите.

„По принцип нищо не може да се случи, имало е достатъчно дни с отрицателни температури, за да може пшеницата да презимува. Тя се е калила“, коментира пред Haskovo.info агрономът Любомир Тенев.

Любомир Тенев

Любомир Тенев

Иван Богоев от хасковското село Динево отглежда 3 000 декара различни култури. Тази година за първи път е засадил рапица. Именно тя е най-застрашена от колебанията в климата. Но тъй като е зъкъснял със сеитбата всичко с реколтата му ще бъде наред.

Оказва се, че не природата е най-важният фактор за земеделците, защото те са свикнали на капризите й и знаят как да се справят с тях. „Парите, а не климатът е най-големият проблем„, категоричен е Богоев. За разлика от земеделците в другите европейски държави, българските не изпращат особено щастлива година.

Иван Богоев

Иван Богоев

„На документи всичко е като при тях – ние имаме същите правила, но условията са различни“, смята земеделецът и дава пример с автопарка. Докато в Гърция и Германия обновяват техниката, в България фермерите трябва тепърва да създават парк.

За 2010 година Иван си пожелава повече мъдрост за тези, от които зависи българското земеделие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button