Хасково

Децата от ЦДГ №3 отбелязаха Баба Марта

Празникът в детската градинаС възстановяване на автентичния обичай „Баба Марта при нас“ малчуганите от ЦДГ №3 „Зорница“ отбелязаха 1 март. Децата от школата по етнография към Младежки център – Хасково разказаха на малките как едно време ден преди големия празник майките заедно с децата си чистели къщите, после сядали около огъня и започвали да правят мартеници. Докато вплитали белите и червени конци майката разказвала легендата за Голям Сечко, Малък Сечко и баба Марта.  

Децата от ЦДГ „Зорница“ разбраха още, че белият конец е символ на дълъг живот, а червеният – на здраве и благополучие. От по-големите си каки и батковци от Школата по етнография те получиха мартеници. По-късно празникът в детската градина продължи на двора, където по стара българска традиция децата прескачаха огън.

 Празникът в детската градина  Празникът в детската градина

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button