Хасково

Няма достатъчно желаещи да са приемни родители даже и срещу пари

Зара Костадинова

Зара Костадинова

Какво е доброволна и професионална приемна грижа са научили днес безработни от Хасково на среща със служители на отдел „Закрила на детето“. В нея са участвали 25 човека, подбрани от Регионалната служба по заетостта. Голяма част от тях са проявили интерес към приемната грижа, съобщи за Haskovo.info началникът на отдел „Закрила на детето“ Зара Костадинова. Една от безработните жени дори вече е дошла, за да се запознае подробно с услугата.

Когато при професионалните приемни родители бъде настанено дете от дом, те получават заплата от около 300 лева, а ако има второ и трето дете парите се увеличават. Въпреки това проявилите желание да станат приемни родители са малко.

Миналият месец в Хасково само едно семейство е кандидатствало за доброволна приемна грижа, т.е. ако бъдат одобрени те няма да получават пари за това. В началото на този месец още едно семейство е проявило интерес, този път към професионалната приемна грижа.

Основното притеснение на евентуалните приемни родители е свързано с раздялата с детето, коментира Зара Костадинова. Затова и семействата преминават обучение във връзка с по-лесното преодоляване на подобни ситуации.

В трите социални дома в Хасково в момента се отглеждат 180 деца. Всяко от тях може да живее при приемни родители. Това обаче не спира и възможността за осиновяване, така че в един момент може да се окаже, че детето ще напусне приемното семейство много бързо.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Petia
Petia
23.06.2010 9:52 9:52

защото хората знаят колко ви е тромава системата затова, аз лично ходих и питах преди две години, колко надълго и широка ми обясняваха и колко документи и колко проучвания…………нямам думи,два месеца за това, един за друго… то ти се отщява

Petia
Petia
23.06.2010 9:56 9:56

и как да вземеш това дете, ако си е при теб от тук насетне да……. горките деца , само това ще кажа. Просто срамота има толкова бездетни семейства които копнеят за такава душеца и то си копнее за родители, ама на държавата ни е болна и гадна неща да съм българин понякога
.

Пепи
Пепи
23.06.2010 10:30 10:30

Желаещи няма, защото системата е тромава, а поручването и бюрокращината са от тук до небето, човек още в началото се оказва,колкото и да е интусиазиран. Друга причина е предимно ромския произход на децата. Друг е въпросът, че до осиновяване всяко дете трябва да е в приемно семейство, но децата се задържат заради бройка и осигуряване работа на персонала. И резултата е олигофренизиране на децата.

Back to top button