Хасково

При продължителните жеги – летните вируси атакуват

д-р Николай Колев

д-р Николай Колев

Повишаване на броя на регистрираните в областта случаи на ентероколити сочи седмичната справка на Регионалната здравна инспекция. Докато през втората седмица от юли те бяха 30, последната статистика сочи цифрата 39. Регистрирани са и 3 случая на салмонелоза и 4 на колиентерит.

Случаите на типични летни вируси в Хасково действително зачестяват, потвърди пред Haskovo.info и общопрактикуващият лекар д-р Николай Колев. По думите му обаче за епидемия все още не може да се говори.

Обикновено летните вируси с типични симптоми се проявяват при по-продължителни жеги, поясни д-р Колев. Характерните симптоми са отпадналост, болки в мускулите и ставите, температура, гадене, повръщане, често и диария.

През последните една- две години обаче през летния период се проявяват и вируси със симптоми като болки в гърлото и фарингити. Продължителността на заболяванията е между 5 и 7 дни, но при всеки човек е специфично и зависи от общото състояние на организма и имунитета му. Затова най-застрашени са малките деца и възрастните хора с хронични заболявания. По-голям е рискът от разпространяване на подобни вируси и при малцинствата и затворените колективи.

Когато няма усложнения, лечението е симптоматично и антибиотици не се прилагат. Задължително е обаче приемането на много течности и когато има гадене и повръщане да се спазва диета поне в продължение на 24 часа, посъветва д-р Колев.

През лятото по-внимателно трябва да подхожда към храни, предлагани на открито, защото те могат да бъдат приносител на заболявания. И макар навън градусите да надхвърлят 30 и масово да се използват климатици, много е важно помещенията да се проветряват добре няколко пъти на ден, препоръча д-р Колев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button