Регион

Откриха скелет на 8 000 години на мястото на бъдещата магистрала

СкелетътСкелет на 8 000 години откриха археолозите между димитровградските села Добрич и Крум. Според предварителните данни костите са на 10-15 годишно дете, погребано в неолитна постройка в стандартната за онова време поза „хокер“, т.е. ръцете и краката са свити към тялото, обясни научният сътрудник Веселина Вандова.

На разкопките днес пристигна антропологът проф. Цветан Минков. Според него най-трудно ще бъде скелетът да бъде съхранен при изваждането му от земята, защото костите се чупят. Заедно със специалистите от димитровградския музей ръководителят на обекта доц. Борис Борисов обсъди вариантите за съхранение на скелета.

РазкопкитеТази години разкопките в Димитровградско трябва да приключат. Те са на мястото на бъдещото трасе на автомагистрала Марица и тук догодина трябва да дойдат строителите. Така ще дойде и краят на шанса за работа на доста хора в района.

Сега на трите археологически площадки работят стотици жители на околните села. Те получават по 15 лева надница на ден.

След старта на строителството на магистралата местните хора се надяват шосето да привлече в района нови инвестиции, които пък да доведат до откриването на нови работни места.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button