Регион

Следят състоянието на самотни възрастни хора с дигитална гривна

С помощта на дигитална гривна за ръка в Свиленград ще следят здравословното състояние на самотни възрастни и хора в неравностойност положение, съобщават от общината.

На всеки 4 часа гривната измерва автоматично температура, кръвно налягане и пулс. Устройството е българска разработка и е част от новата социална услуга на общината за обгрижване на нуждаещи се хора – „Дигитален асистент“

Гривната показва в реално време както физическото състояние, така и местоположението на потребителя. Най-същественият елемент е, че е свързано с денонощен колцентър, който следи за отклонения от нормалните здравни параметри на ползвателя, а при необходимост или инцидент реагира незабавно, като уведомява близки и социални асистенти.

Историята на здравните показатели се пази минимум 1 година и ще се предоставя на медицинските лица. По проекта пилотно са осигурени 50 дигитални гривни и ако има необходимост и възможност за достъп до интернет в по-отдалечените населени места, общината възнамерява да увеличи обхвата на услугата.

Важно улеснение е, че лекари и специалисти могат да посетят в дома хората, които имат нужда от помощ, и така им спестяват дългото чакане по опашки в здравните заведения.

Проектът се реализира за срок от 21 месеца, като 18 от тях са ефективно предоставяне на социалните и здравни услуги за потребителите. Целевата стойност на обхванатите потребители е 116 души, но общината обслужва над 150 нуждаещи се с 48 асистенти в 12 села.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button