Регион

Преведоха 180 000 лв. на 4 фермери, пострадали при пожарите в Хасковско

Общо 180 000 лева помощ de minimis са преведени на 4 земеделски стопани, пострадали при последните големи пожари в Хасковска област, съобщават от държавен фонд „Земеделие“.

Това става с решение на Управителния съвет на фонда. Финансовата подкрепа ще компенсира фермерите за щетите, които огнената стихия нанесе на стопанствата им, унищожавайки животни, фуражи, прилежащи селскостопански сгради и обработваеми земеделски площи. Така те ще могат да започнат възстановяване на дейността си, като земеделски стопани, допълват от ДФЗ.

45 000 лв. индивидуална помощ de minims получи Иван Янъков, чиято ферма изгоря на 18 юли при пожара край Харманли.

ПожарКомисия е установила, че са унищожени 150 овце-майки, 3 кочове, 87 агнета, помещенията, предназначени за отглеждане на животните с оборудването им – 30 автоматични поилки, 16 метални хранилки, 14 оборудвани клетки за майки, доилна инсталация, хладилна вана – 200 литра, 1 600 бали люцерна, 1 400 бали сено, 500 бали слама, фуражомелка, стая за отдих със санитарен възел и прилежащи към обекта територии.

47 000 лв. индивидуална помощ de minims получи „Сдружение Равна гора“ ООД, отглеждащ 55 говеда под селекционен контрол и 40 телета, за компенсиране на възникнали щети вследствие на пожар. Комисия е установила, че са унищожени теле и 163,659 ха обработваеми земеделски площи, от които 156,759 ха пасища за паша, 3,42 ха стърнища от житни култури, 3,47 ха стърнища от фий. На ожънатите площи от житни култури и фий са изгорели намиращите се там бали със слама и сенаж.

46 000 лв. индивидуална помощ de minimis получава земеделския стопанин Недко Тонев, отглеждащ 48 говеда за нанесени щети в животновъдния му обект в следствие на пожар от 12 юли в землището на свиленградското село Левка. Комисия е установила, че е пострадала инфраструктурата на ползвания обект, 49,26 ха обработваеми земеделски площи – пасища и прилежащите му обработваеми земеделски площи, както и 2 телета.

Пожар42 000 лв. индивидуална помощ de minims получи и земеделският стопанин Николай Добрев, отглеждащ 350 овце и 140 стокови овце-майки, за нанесените щети на стопанството му от възникналия на 12 юли пожар в община Свиленград. Комисия е установила, че са унищожени 38 овце, сградния фонд предназначен за отглеждане на животните, както и 53,52 ха обработваеми земеделски площи, от които 38,23 ха пасища за паша, както и изгорели бали със слама и сенаж приблизително равни на около 2 тона/дка.

Определянето на горните суми е съобразено с получените от посочените земеделски стопани в рамките на три бюджетни години помощи de minimis с което не се надвишава максималния размер от 25 000 евро – 48 895,75 лева, уточняват от фонда.

Haskovo.info припомня, че земеделският министър д-р Георги Тахов се ангажира с отпускането на помощта при последното си посещение в Хасковска област.

До края на седмицата изплащат помощите на пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби „Земеделие“ в районите, където беше обявено бедствено положение, започват да приемат заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари. Във връзка с поет ангажимент от министъра за облекчаване на административната тежест, служителите на ДФЗ ще приемат документи директно в Общинските служби „Земеделие“ – Харманли, Свиленград, Ивайловград, Тополовград, Болярово, Карлово, Калояново и Хисаря. Това ще улесни пострадалите стопани и ще им даде допълнителна възможност освен подаването на документи в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ – Хасково, Пловдив и Ямбол.

Фермерите ще могат да подават заявления и уведомления всеки ден от 10:00 до 16:30 часа.

Министерство на земеделието и храните призовава засегнатите стопани да подават своите документи. Срокът е до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.07.2024 7:20 7:20

От тортата с пачките

Джак
Джак
26.07.2024 9:24 9:24

Защо държавата да им превежда, нямат ли застраховка!?

Back to top button