Водещи новиниЛюбопитно

Проведоха еко поход до Орлови скали

Пешеходен поход до местността „Орлови скали“ в община Минерални бани е поредното събитие, което се проведе за Европейската седмица на мобилността, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Целта на инициативата е да популяризира ходенето пеша и други средства за придвижване, които щадят околната среда и не замърсяват атмосферния въздух.

В похода се включиха служители на екоинспекцията, а специален гост беше Стефан Аврамов – любим преподавател на много поколения, краевед, живата легенда на хасковските туристи. По време на прехода Аврамов увлекателно представяше интересни факти за местността и географските характеристики на родния край.

ПоходСкалният комплекс „Орлови скали“ е обявен за природна забележителност с постановление от 1974 г. Монументалните скали, в голямата си част са моделирани от човешка ръка. На различни места в тях са оформени човешки профили, които според проф. Ана Радунчева, провела множество проучвания в района, са вторично оформени, въпреки че никъде не личи да има следа от работа с метални сечива.

Според нея това означава, че скалите са обработвани с камък. При своето теренно проучване проф. Радунчева открива керамични фрагменти, които са от втората половина на IV хил. пр. Хр., от Каменно-медната епоха.

Това светилище принадлежи към система от светилища, изградена в тази епоха в Източните Родопи, част от която са светилищата Белинташ, Татул, Перперек и Глухите камъни.

Природната забележителност попада в територията на Защитена зона „Родопи Средни“, част от Европейската екологична мрежа Натура 2000 и е под специален режим на опазване.

Поход

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button