Водещи новиниИзбори 2024 - Предизборни публикации

Асен Василев в Хасково: Общините вече получават парите по право, а не с обаждания

Водачът на листата на ППДБ обяви, че общините в Област Хасково никога досега не са получавали толкова много средства от държавата

„Общините вече получават парите за реализирането на важните си проекти по право, а не с обаждания на познати депутати или министри“, заяви в Хасково съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и водач на листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Асен Василев.

Той посочи, че общините в Хасковска област никога не са получавали толкова средства от държавата. Подписаните проекти по общинската програма са за 175 милиона лева. В община Хасково са 39 милиона лева, като някои от проектите са чакани от 20 г. и вече се случват. Промяната в начина на разпределение на средствата за общините се случи по време на правителството на Николай Денков.

„Един от най-близките до сърцето ми проекти е този за реконструкцията на читалище „Заря“, където съм стъпил за пръв път на сцена. Познавам и червения салон и цялото читалище. Последният път когато влязох не беше в най-добро състояние“, спомни си Василев.

Община Хасково е заявила основно проекти за подмяна на водопроводи в града и селата за около 8.5 млн. лв., както и един доста голям проект за пътя от Хасково до селата Конуш и Козлец за над 20 млн. лв.

ПП-ДБВ същото време пък общини като Харманли например, които спрямо населението си можели да получат до 30 млн. лв. са кандидатствали с проекти за едва 10 млн. лв.

В Димитровград вече е започнал ремонт на парк „Вапцаров“, в Любимец е изграден околовръстния път и се облагородяват междублокови пространства. В Симеоновград се изгражда водопровод, в Свиленград се ремонтират улици, в Маджарово се изгражда водопровод и се ремонтира централния площад.

„Най-накрая можем да имаме нормални европейски общини. Средствата, които събираме от данъците на хората и фирмите ще се върнат обратно по общините“, посочи водачът на ПП-ДБ в Хасково.

По неговите думи това е начинът да се прави модерна политика, а не да се разчита на телефонни обаждания. По общинската програма проектите са за над 2.5 милиарда лева, а през 4-годишното управление на кабинета „Борисов 3“ до общините от МРРБ били стигнали 156 милиона лева, направи сравнение Василев. Той допълни, че сега общините, които работят и строят по-бързо ще могат да се възползват от повече средства.

„Инвестициите в инфраструктурата трябва да върви паралелно с инвестициите в хората, което минава през вдигане на доходите. Това, което се случи през последните 3 години, ако продължи още 4 години ще стигнем до средна работна заплата от 2 000 евро, минимална ще стане 1 000 евро, ще се удвоят пенсиите“, акцентира Асен Василев.

ПП-ДБВтората в листата на ПП-ДБ в Хасковска област Катя Панева каза, че в следващия парламент трябва да се обърне още по-голямо внимание на здравеопазването. Ще се заложат повече средства за профилактика и ще се обърне по-голямо внимание на здравните работници.

Сред набелязаните мерки е да се увеличи държавният прием за медицински сестри, заплатата им да е 80% от средната за региона, да се поемат разходите за общежитие, като се осигурят и стипендии. Ще се подпомага специализацията за педиатри, както и увеличаването на общопрактикуващите лекари, които също не достигат.

Панева адмирира решенията на кабинета Денков и към колегите си в Народното събрание за гласуваните средства за общините.

„Тази програма на кабинета „Денков“ дава възможност за еднакво отношение към всички общини независимо от кмета. По-подготвените с готови проекти ще си свършат работата, а не тези с връзки“, коментира и председателят на ДСБ и съпредседател на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Третата в листата Гинка Райчева и дългогодишен директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ коментира, че основният проблем пред българското образование, е че не се учат децата да мислят, а да възпроизвеждат текстове, които често е не разбират.

За нея основно образование трябва да се обърне на университетите, които са започнали да произвеждат кадри без практически умения. Според Райчева е необходимо да се обърне внимание и на децата със специални образователни потребности, за да се приобщят и да бъдат полени за утрешния ден.

Общинският съветник от ПП-ДБ Велина Недева поздрави Катя Панева за отправеното запитване към служебния премиер Димитър Главчев за казуса с идеята да се даде без конкурс общински парцел на фирма за строежа на поликлиника в Хасково. Тя се обяви за повече средства за реконструкция на цялото корито на река Хасковска, а не на отделни участъци. За нея сред приоритети е задържането и връщането на младите хора в Хасково.

ПП-ДБ

 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button