Водещи новиниЛюбопитно

Потомка на рода на Капитан Петко се преклони пред новия му паметник

Димитровградчанката Пенка Чакалова-Генева – наследничка на рода на Капитан Петко – участва в тържествена церемония в пловдивското село Войводиново по откриване на поредния паметник на войводата.

Той е изграден по инициатива на кмета Димитър Тосев, започнал създаването на Почетна алея на българските войводи.

Бюстът е дело на пловдивския скулптор Владимир Владов, изваял и паметника на Христо Ботев в селото. Сред спонсорите е живеещото във Войводиново гръцко семейство Панайотис и Моника Харпидис, отдаващи почит на героя, воювал и за свободата на гръцкия народ.

Чрез вас цяла България отдава почит на големия син на България, чийто наследник съм и аз, каза на тържеството тракийската деятелка Пенка Чакалова, която сега живее в Пловдив. Докато има майки, които раждат българи, неговото име ще живее в сърцата, продължи тя.

Родственицата на легендарния син на Тракия е автор на книги, една от които носи заглавие „Паметниците на Капитан Петко“ и е финансирана от сина и. Посветена е на 170-годишнината от рождението на славния войвода. В изданието са описани 26-те тогава паметници на националния герой у нас и в чужбина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button