Водещи новиниЛюбопитно

Китарен квинтет „Пловдив“ ще изнесе концерт в Димитровград

Китарен квинтет „Пловдив“ ще изнесе концерт на 14 октомври от 18 часа в зала „Снежана Янева“ в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград, съобщават от общината.

В състава са Милена Манева-Вълчева, Калин Георгиев, Йоана Тихолова, Стела Митева-Динкова и Костадин Динков. Камерната инструментална формация се състои от пет класически китари, като в определени произведения една от партиите се изпълнява от акустична бас китара.

Концертът е част от програмата на „Есенните музикални дни 2024“.

Репертоарът на квинтета е стилистично широкообхватен с акцент върху съвременни автори и произведения от български композитори. Звученето на квинтета е оригинално и тембристо, като всеки изпълнител поема последователно ролята на солист или акомпанятор.

Формацията концертира в рамките на: 9-ти Фестивал на китарата „Тракия“, Комотини – Гърция (2023), XIV Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ (2023), Дни на класическата китара, Варна (2022), 25-ти Международен конкурс за класическа китара, Кюстендил (2022), 5-ти Международен младежки фестивал „Кръстопът“ (2021), Пловдив.

Китарен квинтет „Пловдив“ е създаден през 2021 г., като състав, който обединява педагози-изпълнители от водещи образователни институции в Пловдив: НУМТИ „Добрин Петков“ и АМТИИ „Проф.Асен Диамандиев“.

Милена Манева-Вълчева се дипломира в АМТИ – Пловдив. Защитава докторска дисертация в НБУ – София. Работи като преподавател по китара в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Концертира активно в дуо със съпруга си Валентин Вълчев и в различни камерни формации в България и в много европейски страни.

Калин Георгиев завършва висшето си образование в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство – китара“. От 2017 г. е концертмайстор на китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ, с който концертира успешно у нас и в чужбина. От 2020 г. е преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков“ – Пловдив.

Йоана Тихолова е родом от Балчик и завършва обучението си по класическа китара в класа на проф. д-р Стела Митева-Динкова към АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Понастоящем, тя е преподавател по класическа китара в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и концертира с китарен ансамбъл „Академика“ и други формации.

Стела Митева-Динкова е изявен изпълнител на класическа китара и дългогодишен преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Възпитаник на академията, днес тя е професор, доктор по музикознание и музикално изкуство. Концертната й дейност се простира на три континента – САЩ, Европа и Африка, а творческото й кредо е разпространението на нови творби от български композитори за китара.

Костадин Динков е пловдивски китарист и педагог. През 2000 г. успешно се дипломира в АМТИИ, а през 2003 г. започва своята педагогическа кариера като преподавател по китара, цигулка, медни духови инструменти и „Музика“ в ПГВАД „Христо Ботев“, Пловдив. През 2017 г. постъпва, като хоноруван преподавател по класическа китара, камерна музика и базов учител в АМТИИ, Пловдив. Същата година е назначен и за щатен преподавател по класическа китара в НУМТИ „Добрин Петков”, Пловдив. Негови възпитаници са лауреати на множество национални и международни конкурси в България и чужбина.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button