Водещи новиниРегион

Съдия от Свиленград се обяви срещу отнемането на колите на пияни шофьори

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на съдия Добринка Кирева от Районен съд – Свиленград да бъде обявена за противоконституционна новата разпоредба в Наказателния кодекс, заради която от миналата година се отнемат колите на пияни и дрогирани шофьори.

Малко преди съдията от Свиленград да се обърне към КС, Наказателната колегия на Върховния касационен съд го сезира за няколко разпоредби в НК, които предвиждат отнемането на автомобилите при непредпазливи деяния на пътя, уточняват от news.lex.bg.

С допускането за разглеждане и на искането на съдия Кирева КС вече ще се произнесе по цялата разпоредба на чл. 343б, ал. 5 НК. Т.е. принципно допустимо ли е отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори.

Определението, с което КС допуска делото, е прието с 8 гласа, а Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска и Атанас Семов са го подписали с особено мнение.

Конституционният съд обединява в едно делата по искане на съдията от Свиленград и на Наказателната колегия на ВКС и конституира като заинтересувани институции Народното събрание, Министерския съвет, министрите на правосъдието и на вътрешните работи, Върховния касационен съд, главния прокурор, Националната следствена служба, омбудсмана и Висшия адвокатски съвет.

За становища са поканени Съюзът на юристите, Съюзът на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите и Български адвокати за правата на човека.

КС кани да дадат правното си мнение и голям брой изтъкнати представители на науката и практиката.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button