Важно

Остава ДДС-то за адвокати и нотариуси

НАП Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители ще останат регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност, като се запазва и задължението им да начисляват ДДС. Това се казва в Указание на Националната агенция за приходи. 

Всички лица, упражняващи свободни професии като лекари, стоматолози, журналисти, архитекти и др., включително адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители са данъчно задължени лица по смисъла на закона. Те осъществяват независима икономическа дейност и според разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност подлежат на регистрация при достигане на задължителния оборот от 50 000 лв.

На практика това означава, че режимът за облагане с ДДС не се променя за физическите лица със свободни професии след Решение №7 на Конституционния съд на Република България, с което бяха отменени някои разпоредби на действащия Закон за ДДС.

Започналите процедури по регистрация на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители, ще бъдат довършени по досегашния ред. Към момента в Териториалната дирекция на НАП Хасково регистрирани по Закона за ДДС са четири физически лица със свободни професии.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button