Регион

Обявиха нова защитена местност край Димитровград

Язовир Нова защитена местност бе обявена на територията на регионалната екоинспекция в Хасково. Това е „Нощувка на малък корморан  – Димитровград”, в землището на град Димитровград и село Радиево, с обща площ 1 282 дка.  

В границите на новата защитена местност влизат запазени остатъци от заливни крайречни гори по поречието на Марица. Те са важно местообитание, място за почивка и струпване по време на миграция на малкия корморан

В защитената територия могат да бъдат наблюдавани и други интересни и защитени видове като ушат гмурец, голям воден бик, късопръст ястреб, сокол орко, синявица и други. Новата защитена местност се обитава и от още един световнозастрашен вид – видрата.

Друга защитена местност пък бе увеличена като площ. Това е „Дефилето”, което са намира в землището на град Харманли по поречието на река Харманлийска. От 370 дка площта на защитената територия е увеличена на 12 732 дка. Обявена е с цел опазване на дъбови гори, крайречни формации от върби, ясен и елша.

С новата защитена местност защитените територии в Хасковска и Кърджалийска области стават 86. От тях един резерват –  „Вълчи дол”, четири поддържани резервата, 44 защитени местности и 37 природни забележителности.  

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button