Хасково

Почетоха паметта на Капитан Петко Войвода в Хасково

Хасковските тракийци поднесоха венци и цветя пред паметника на Капитан Петко ВойводаХасковските тракийци почетоха паметта на Капитан Петко Войвода днес. Ден преди датата на смъртта му те поднесоха венци и цветя на паметника му в града.

„Историческото дело на капитан Петко надскача границите на България. Той е единственият български герой освен Васил Левски, който има паметници извън страната„, сподели председателят на тракийското дружество в Хасково Атанас Димитров.

Хасковските тракийци поднесоха венци и цветя пред паметника на Капитан Петко ВойводаИстинското име на войводата е Петко Киряков, сочи справката в Haskovo-online . Той е роден на 6 декември 1844 год. в село Доганхисар в днешна Гърция и става хайдутин едва 16–годишен след като турци заклали пред очите му по-големия му брат Мате и братовчед му Вълчо.

Животът на Капитан Петко Войвода е свързан с Хасково. Той е пристигнал тук към средата на март 1879 г., за да подготви населението за очакваното нападение на кърджалиите. Когато разпуснал отряда си, героят е изпратен с възторг и благодарност от хасковлии.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button