Хасково

Хлябът пак падна, чакат се фалити на малки производители

ХлябХлябът в Хасково от днес е с 10 стотинки по-евтин. Така най-масовият – типов вече струва 60 стотинки. „Карина“ е 65, а белият нарязан – 70 стотинки. Това е второто намаляне на цената само за месец.

Причината за по-ниската цена отново е решение на „Хлебозавод“ АД Хасково, който е и най-големият производител в региона. В началото на февруари от компанията обявиха, че заради преструктуриране на производството и свиване на разходите могат да си позволят да намалят цената.

Останалите фирми на пазара са принудени да се съобразят и също да пуснат по-евтин хляб, каза пред Haskovo.info председателят на Съюза на хлебопроизводителите в Хасково Янчо Вутов. Според него е възможно част от по-малките фирми да не издържат на ниските цени и да прекратят работа ако периодът на евтин хляб се задържи дълго. При това положение е възможно „Хлебозавод“ АД да се превърне в монополист на пазара, допълни Вутов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
иван
иван
02.03.2009 10:31 10:31

тази снимка е от един малък магазин на бул. Раковски който е 5 на 3 метра,но не това ми прави впечатление а това че те обслужват 4 продавачки в една смяна–незнам на шефа къде му излиза сметката да държи толкова продавачки където те си пречат

Петър Делчев
Петър Делчев
02.03.2009 13:57 13:57

Един пакет жито (пшеница) в магазина струва между 80 и 100 стотинки. Там няма почти никакви производствени разходи. Разфасовката е половин кг. Вие сметнете, имайки предвид, че над 50% от разходите при пр-во на хляб не са за суровата (жито), а за ток, раб.заплата, химически подобрители (канцерогенни) и т.н. – дали за 60 ст в този хляб има жито или като онова сирене за 4 лв с тебешира, кредата и палмовото масло. Имаше една книга на един руски учен, че най-големия убиец сред храните днес е хлябът (от магазина). Само химия и боклуци. Ако има нещо естествено – то е бялото брашно тип 500, което в крайна сметка изобщо не е полезно за разлика от пълнозърнестото. Тъй, че има едни малки машинки за хляб – става изключително бързо и после има трайност поне 10 дни, като после просто изсъхва и пак може да си направите една попарка с трахна и мляко да речем … А този магазинския почва да си мени цвета, а когато се накисне става на киша…абе много ме е гнус от него – как го ядат някои хора не мога да си обянся….

И в обикновенна фурна Мечта (а не онези измислени Горении дето облъчват храната) може да си направите хляб за 1 седмица напред…. А който го мързи или не го е грижа какво слага в устата си и тези на детето си – купувайте си химичните боклуци от магазина !

vassil
vassil
04.03.2009 9:44 9:44

Доколкото си спомням тази година житата ги изкупуваха на цена 20-25 ст/кг.
А това че ще фалира някой е добре. Такъв е мехнизма на пазарната икономика. И това е нормално нещо. Ако никой не фалира значи има картел който договаря продажната цена на стоката.

Rusev
Rusev
05.03.2009 12:25 12:25

Vutov qvno se pravi na bit pedal i ne e 4uval za konk*rencia?? neka proizvoditelite da kompensirat ot pe4albite si i da ne se pravqt na interesni!!! 6toto samo znaqt da vdigat a kato trqbvad a svalqt togava se nasirat kato malki deca do ushite! Shibanqci takiva

Back to top button