Хасково

Никой не иска да храни здравословно хасковски ученици

В павилионите извън училището се проват чипсове и вафли

В павилионите извън училището се проват чипсове и вафли

Никой не иска да наеме училищния павилион в ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково“, каза пред Haskovo.info директорката на школото Гинка Райчева. Сградата, която се намира в двора на училището, е в много лошо състояние и кандидат- наемателите веднага се отказват, допълни тя.

Липсата на училищна лавка обаче лишава децата от здравословна храна. Според наредба №37 на Министерството на здравеопазването, която влезе в сила на 15 септември тази година, училищните столове, бюфети и автомати трябва да осигуряват здравословно хранене на учениците. Разпореждането обаче не касае павилиончетата, които са поникнали като гъби около училищата. И тъй като не подлежат на санкция, съдържателите им са ги заредили с най-любимите храни на децата – чипсове, зърнени, захарни и шоколадови изделия.

И ако в другите училищата децата имат „избор“ дали да си купят здравословна закуска или не, то в „Климент Охридски“ учениците нямат такъв избор, алармираха родители. Проверка на Haskovo.info установи, че в лавките около школото не се предлагат плодове.

Мирела предпочита близалка пред плодове

Мирела предпочита близалка пред плодове

Бананите не вървят. Миналата година предлагахме, но децата не ги купуваха. Тази година пак ще заредим плодове„, каза Мария Делчева, която продава в едно от павилиончетата до школото. Тя допълни, че Наредба 37 е много добра, но спазването й е трудно приложимо.

Седмокласничката Мирела от школото пък каза, че здравословната храна не я наяжда и затова си купи близалка и солети.

Началникът на отдел „Контрол на хранителни обекти и храни“ в РИОКОЗ – Хасково д-р Венета Лесова съобщи за Haskovo.info, че почти всички училищни бюфети са проверени. Засега няма груби нарушения. При първо нарушение инспекторите издават предписание, а до глоба се стига ако при следващи проверки проблемите не са отстранени. Д-р Лесова допълни, че през октомври предстои повторна инспекция на училищните бюфети.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button