Хасково

До 200 лева глоба за неявяване на профилактичен преглед

Преглед89 015 профилактични прегледи са извършени в област Хасково за първото деветмесечие на годината. 39 391 от тях са на пълнолетни, съобщиха за Haskovo.info от пресцентъра на Районната здравноосигурителна каса.

От там напомнят, че на пълнолетни профилактичните прегледи се извършват веднъж годишно. Те включват изчисляване индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване острота на зрение, измерване на артериално налягане, ЕКГ, изследване на урина с тест ленти за протеин, глюкоза, кетонни тела, уробилиноген/билирубин, pH, определяне на кръвна захар с глюкомер и специално за жените мануално изследване на млечни жлези.

Ако не се явите на профилактичен преглед според Закона за здравното осигуряване и Закона за здравето може да бъдете глобени. За неявяване на преглед, изследване или имунизация глобата е от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. и прекъсване на осигурителните права за срок от 1 месец.

НЗОК не налага санкции на общопрактикуващия лекар, когато не са извършени профилактични прегледи на неявили се лица, уточниха от Касата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
30.10.2009 12:50 12:50

Здравната каса налага обаче санкция на лекарите ако има дори минимална неточност в изписването на процедурите по профилактичен преглед. ❗ Освен това неточно е цитирано-кр.захар се прави не на всички с глюкомер а при наличие на рискови фактори и то в лаборатория където се прави и изследване на мастния профил 😳

Back to top button