Регион

Проверка разкри 2 744 фалшиви декари с краставици в Хасковско

Най-много разминавания при заявените площи за подпомагане са установени от проверка през миналата година в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград, съобщават от земделското министерство.

В Хасковско най-много несъответствия е имало при краставиците, където при заявени 2 744 декара не е бил открит нито един зеленчук. Следва лукът, където фалшивите декари са били 1 520, при пъпешите е имало 1 037 празни декари, а при доматите – 542 декара тревясало поле.

От министерството предупреждават, че са завишили многократно проверките към земеделските стопани по обвързаната подкрепа. Това се прави заради получени сигнали за злоупотреби при деклариране на площи за подпомагане. През 2019 г. контролът е достигнал 50% от заявените площи, при законово установени по рекламент на ЕК 5%. Целта е да не се допусне плащания да получат производители, които само на документи могат да докажат, че отглеждат дадени култури. В резултат на проверките добросъвестните земеделци са получили по-високи ставки на подпомагане на хектар.

Всички резултати от проверките регулярно се изпращат към структурите на Европейската комисия. Министерството и Държавен фонд „Земеделие“ ще продължат с активните проверки и през тази година.

Междувременно сайтът „Бивол“ разпространи видеозапис, в който се вижда конферентен разговор от Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. В него министър Десислава Танева казва: „Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което бранша искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“

Според „Бивол“ думите на Танева се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Те са провокиране от запитвания на земедлци, които са получили повече пари, отколкото са очаквали. Танева заявява, че ведомството й ще направи изчисления.

От министерството на земеделието излязоха с официална позиция по случая, в която твърдят, че публикуваният запис е изваден от контекста на разговора.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Наблюдател
Наблюдател
08.06.2020 15:35 15:35

Не само със зеленчука има измами с животните също там участват и ветиринарите които съвсем съзнателно си затварят очите и селяните си ги декларират необезпокоявани години наред и се правят на големи любители на животни особенно от както доят не крави а фонд земеделие

Back to top button