Регион

Басейнова дирекция: И в Марица превишени норми на нитрати и нитрити

Превишени норми на нитрати и нитрити, каквито бяха открити в канала на торовия завод край Димитровград, има и във водата на Марица. Това съобщават от Басейнова дирекция.

Взетите проби в точката на заустване на северния колектор на „Неохим“, където умря стадо крави в понеделник след водопой, са отчели 358 пъти превишение на съдържанието на азот нитритен, 10 пъти превишение на азот нитратен, 2 пъти превишение на амониев азот, електропроводимост и химично потребление на кислород.

Въпреки че през последните дни институциите обявиха, че във водата на река Марица проблеми няма, изследванията на отчели повишени показатели. В пункта след заустването има превишение на същите показатели, макар и много по-слабо. При показателя азот нитратен – с около 1,17 пъти, азот нитритен – с около 24 пъти, общ азот с около 1,5 пъти, ортофосфати – около 1,13 пъти и общ фосфор като фосфор с около 1,12 пъти.

От Басейнова дирекция Източно беломорски район ще продължат да извършва пробовземания и анализи по поречието на река Марица, уточняват в съобщението от там.

Един коментар

  1. Онова малоумното с каскета и пискливото гласче измънка ли нещо по въпроса ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button