Външни публикации

6 съвета при избор на счетоводно обслужване

Някои хора наричат добрия счетоводител – партньор. Това е много вярно, защото ако е правилният той може много да оптимизира дейността Ви, а ако е грешният да ви закопае в земята. Първа стъпка за успешен бизнес е добро счетоводно обслужване. Живеем в динамични времена, където политиката е разклатена, а законодателството постоянно се изменя. Отличният счетоводител постоянно се интересува от тези новости и се съобразява с тях, като в зависимост от насоката на промяната, целите на фирмата може да се наложи да бъдат също изменени.

Счетоводното обслужване не е просто пресмятане, декларации и краен отчет, а всъщност отговаря за цялостната посока, в която бизнесът Ви върви, затова бъдете внимателни в избора си.

Как да изберете добро счетоводно обслужване

  1. Проучете какъв е изборът във Вашето населено място и какво биха ви препоръчали ваши близки и приятели;
  2. Изберете счетоводна услуга, която корелира с Вашето статукво – голяма счетоводна къща, която се занимава с големи фирми, не би била подходящ избор за едноличен търговец например;
  3. Търсете счетоводител с голям опит – тясната сфера, в която се занимава счетоводителя е много важна. Ако е профилиран точно за това, за което го искате, е най-добре;
  4. Направете поне 3 срещи със счетоводни услуги. Никога не разчитайте само на едно мнение, дори и още първият да ви допадне. Това дава обсег на мисленето и погледа и може да направите разлики, да сложите плюсове и минуси на всичко предложено Ви и накрая да теглите чертата кое е най-добро за Вас.
  5. Направете списък с въпроси. Случва се да забравите важни неща или пък разговорът да потече в друга посока, покажете и Вие, че сте подготвен и няма да можете да бъдете лесно заблуден
  6. Попитайте счетоводителя дали има визия за това как може Вашата фирма да се разрасне или пък да постигне поставените си цели. По този начин ще видите колко добре е подготвен човека и дали ще можете да си паснете от професионална гледна точка.

Дайте си няколко дни след всички срещи и обмислете с кого се чувствахте най-добре. Ще успеете ли да изградите доверителна връзка с този човек, разясни ли ви достатъчно добре неясните теми, говореше ли на достъпен език, какъв е опита и мотивацията му. Накрая ще откриете правилното решение.

Back to top button