Любопитно

Една от най-редките птици в страната вече е на фасадата на свиленградско училище

Изрисуваха фасадата на СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград с една от най-редките и защитени птици в България – белошипата ветрушка. Тя е емблематичен вид за региона.

Инициативата е част от проекта на Зелени Балкани „НАТУРА 2000 в България – Нови хоризонти“, който цели да популяризира най-голямата в света екологична мрежа – европейската, от която част е и България. Белошипата ветрушка е един от видовете, предмет на опазване в европейската мрежа. До неотдавна той беше изчезнал за страната вид и се „завърна“ след започване на консервационна програма на Зелени Балкани, реализирана в периода 2013 – 2017 г. по съвместен проект с испанската организация Dema и немската организация EURONATUR. Днес белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка.

Птици

Изпълнители на проекта са екипът на „140 идеи“ – Венцислав Йосифов, Иво Илиев, които са едни от известните графити-артисти в страната.

Както Haskovo.info писа, предстои изрисуването на още едно училище в Свиленград – I ОУ „Иван Вазов“. Двете училища са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони видове от европейско природозащитно значение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button