Любопитно

„Южна пролет“ ще се проведе в края на май

49-то издание на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ ще се проведе на 26, 27 и 28 май, съобщават от община Хасково.

За участие в конкурса се приемат първи книги, филмови сценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст. Става въпрос за жанровете поезия, проза, литературна критика и литературна история, детска литература, филмов сценарий и драматургия. Дебютантите ще бъдат оценявани от жури от доказани български творци.

Община Хасково присъжда във всеки от шестте жанра награда „Лауреат“ с бронзова статуетка „Пегас“ и парично възнаграждение в размер на 1 000 лв. Общината връчва и награда на името на първия български книгоиздател „Александър Паскалев“ в размер на 2 000 лв. за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Книгите, филмовите сценарии и пиесите за конкурса трябва да са издадени в периода от 1 януари 2020 г. до 31 март 2021 г. включително. Те трябва да се представят в кметството най-късно до 30 април 2021 г. в пет екземпляра, биографични данни, снимка и контакти.

За базара на книгата участниците могат да предоставят от своите книги. Общината поема разходите за нощувки на участниците в конкурса ако противоепидемичните мерки позволяват присъственото му провеждане.

Haskovo.info припомня, че миналата година конкурсът се проведе онлайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button