Любопитно

Александровската гробница е тема на международен научен форум

Международна конференция ще обсъди значимостта и проблемите на изключителния архитектурен паметник на тракийската култура: Александровската гробница. Тя бе открита преди 20 години от известния археолог д-р Георги Китов, припомня Haskovo.info.

Датираща от ранната елинистическа епоха (края на IV – началото на III век пр. Хр.), тя е една от двете гробници в България, чийто интериор е почти изцяло украсен със стенописи, изобразяващи фигурални композиции. От 2004 г. Александровската гробница е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

„Александровската гробница: 20 години по-късно“ е темата на конференцията с международно участие, която ще се проведе онлайн на 11 и 12 май. По време на двата конферентни дни ще има онлайн презентации и дискусионни сесии на живо. Акцентите в програмата са „Александровската гробница и нейният културен контекст“, „Интердисциплинарни изследвания на погребалната архитектура и декорация: нови подходи, методологии и техники“, „Консервацията и реставрацията на гробници със стенописи“. Ще бъде представен резултатът от работата на италиански експерт, който е документирал целия интериор на Александровската гробница и е установил използваните пигменти за оцветяване, подготвителните техники преди изписване на стените.

Организатори на форума са Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките и Фондация „Балканско наследство“ в сътрудничество с Регионален исторически музей – Хасково и Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Събитието се провежда като част от работата на партньорите по съвместна програма, целяща опазването на гробницата.

В конференцията ще се включат и учени от Англия, Гърция, Кипър. Хасковският музей ще бъде представен от Станислав Илиев, главен уредник на отдел „Алхеология“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button