Любопитно

Тракийци откриха в Хасково изложба „Екзарх Антим Първи – син на Тракия“

„Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот!“. Думите са на първия български екзарх Антим I (1816 – 1888), останал в българската история като символ на възкресението на Българската църква, нация и държава, виден политик и общественик, борец за независимостта на България.

По случай 205 години от рождението му и празника 24 май читалище „Тракия – 2008“ и Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ подредиха изложба. На откриването за живота и делото му припомни изследователят на историческото минало на Тракия Димитър Шалапатов.

Изложба

Показани са книги и периодични издания, свързани с делото на първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Интерес представлява поздравлението, изпратено от жителите на Мустафа паша (Свиленград) след избирането му за екзарх. То е публикувано в излизащите в Цариград възрожденски вестници на български език. Показано е и копие на животоописанието на майката на Антим I баба Гена, написано след нейната кончина.

Сбирката съдържа и новоизлезли книги, с които Съюзът на тракийските дружества в България пази родолюбието и паметта за Тракия, чийто син е екзарх Антим I. Десетки снимки са документирали посещенията на потомци на тракийските бежанци в Одрин, където се прекланят пред паметника на първия български екзарх, издигнат в двора на българската църква „Св. Св. Константин и Елена“. Колекция от календарчета, издадени от Светия Синод на Българската православна църква, допълват скромната експозиция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button