Външни публикации

Иновативният каталог „Каменна памет“ показва 20 старини в България и Турция

Проект

Излезе от печат първият по рода си каталог на културно-исторически забележителности от България и Турция с добавена реалност. „Каменна памет“ представя 20 обекта на територията на трансграничния регион Хасково – Къркларели. Каталогът е реализиран на български, турски и английски език и се разпространява безплатно. Чрез добавена реалност приложението STONE TALES вдъхва живот на печатното издание и с негова помощ обектите могат да бъдат детайлно разгледани от всеки, който притежава мобилен телефон с Андроид и камера. Мобилното приложение е достъпно за сваляне в Google Play. След инсталиране на телефона и отваряне, насочете устройството към страница от каталога – ще се насладите на изживяването да разгледате 3D изображенията на обектите, дигитално възстановени във вида, в който са съществували, когато са били в своя разцвет.

Историческите забележителности от хасковския край, които се представят с добавена реалност, са крепостите Свети Дух – с. Минерални бани,  Неузeтикон – с. Мезек, Букелон – с. Маточина, Лютица – Ивайловград, Ефраим – с. Рабово, Кастра Рубра – с. Изворово, Бял град – с. Гугутка, Скутарион – с. Щит, Констанция – Симеоновград, Родостица – Хухла. В района на Къркларели обектите са леярната на султан Фатих – Демиркьой, крепости, църква, амфитеатър , старинен мост.

Проект

Изработването на каталога бе предшествано от изследването на актуалното състояние на крепостите на територията на област Хасково. Проведено бе кабинетно проучване на съществуваща литература за местата, изиграли важна роля в развитието на територията през Средновековието. Подбрани бяха 13 крепости, които бяха посетени на място, регистрирано бе тяхното актуално състояние и бе направена оценка на потенциала им като туристически обекти.

Тези дейности са част от проекта  „Културна съкровищница“, финансиран от програма „Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция“.  Той  стартира през август 2020 г. е с продължителност 15 месеца. Партньори в изпълнението на дейностите са Хасковският регионален исторически музей и Областната дирекция по култура и туризъм в Къркларели, Турция. Проектът търси решения чрез прилагане на нови методи за привличане на вниманието на подрастващите към културното наследство и неговото опазване.

Ще бъдат създадени партньорска мрежа и план за устойчиво развитие, ще се развият общи туристически дестинации в трансграничната територия. Предстои изработването на изложба на 3D модели, която ще пътува в двете държави и в която включените обекти могат да бъдат разгледани от хора с проблеми в зрението и усетени чрез допир. Проектът предвижда и създаване на зона за отдих в  село Сислиоба (Турция) и път към древната крепост Ченевиз.

Проект „Културна съкровищница“  се реализира с подкрепата на Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – IPA България – Турция 2014–2020. Съдържанието на този текст е отговорност единствено на РИМ – Хасково и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или Управляващия орган и Националния орган на Програмата.

Back to top button