Регион

С 2.4 млн. лв. ремонтират основно театъра в Димитровград

Започна основен ремонт на театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград, съобщават от общината.

Той е един от шестте театъра в страната, които са изцяло на общинска издръжка. Над 200 000 лв. са средствата от месния бюджет, които отделя общината за функционирането и издръжката му, каза кметът Иво Димов и допълни, че предстои да бъде обявен конкурс за избор на постоянен директор. Кметът сподели желанието си „Апостол Карамитев“ да разполага със собствена трупа и да предлага постановки и за най-малките. „Идеята е тази обновена зала да бъде изпълнена със съдържание. Освен ремонтните дейности над един милион са средствата, които ще бъдат вложени в сцената, осветлението и цялостното театрално оборудване“, заяви Димов.

Театър

Общата стойност на проекта е 2 454 455 лв., като по-голямата част е европейско финансиране. Предвидено е извършване на цялостен ремонт на театралния салон и подмяна на столовете с нови, което налага пълна подмяна на съществуващите стъпаловидни подове, както в залата, така и на балкона. Ремонтът на сцената включва цялостна подмяна на съществуващото дюшеме, сценичното оборудване, ремонт на съществуващите чиги и на въртящата сцена. Предвидено е изграждането на технологични галерии от двете страни на сцената за обслужване на чигите и окачване на страничното сценично осветление.

В сградата са изградени силова и осветителна инсталация, които са технически остарели и не отговарят на действащите нормативни изисквания. Предвидено е цялостна подмяна и преработване на съществуващите разпределителни табла и кабелни линии. Сценичното осветление също ще бъде заменено напълно с нови специализирани осветителни тела и специално изградено димерно помещение за захранване и командване. ВиК инсталацията на сградата също подлежи на пълна подмяна, заедно с пълното обновяване на санитарните помещения. Отоплението е предвидено да се извърши чрез нов газов водогреен котел, нова тръбна инсталация и алуминиеви радиатори. За постигане на необходимия микроклимат в залата е предвидено монтиране на вентилационна инсталация.
Като неизменна част в проекта е заложено подбора на специални акустични елементи в театралната зала.

Подменят се стенни и таванни облицовки, зрителски столове и апаратура. Предвидени са облицовки с подходящи звукопоглъщащи свойства и озвучителна апаратура с конкретното предназначение. В целия обем на проекта са предвидени още мероприятия по изграждане на системи за видеонаблюдение, аварийно оповестяване и пожарна безопасност.

Работата трябва да приключи до 145 дни. В ремонта ще участват 40 души.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button