Любопитно

Започва археологическото лято в Хасковска област

Националният исторически музей започва редовни археологически проучвания на 12 обекта в страната.

Сред тях e крепостта в местността Балък дере ивайловградското село Хухла. Родопите и тази година са приоритетен район за археолозите, казват от НИМ. Проучванията на екипа на Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей в София, се извършват от 2007-ма година насам. Те се финансират от Министерството на културата, подкрепа оказва и община Ивайловград.

За края на лятото са планирани проучванията на впечатляващата крепост Букелон до село Маточина, свидетел на не едно знаменателни за средновековната ни история събития. И тази година там ще работи екип с ръководител гл. асистент д-р Мариела Инкова, завеждащ отдел „История на България през средните векове (VII-XVII в.)“ в НИМ.

Нови факти след археологически и геофизически проучвания на историческата забележителност Букелон са публикувани в юбилейния том на „Известия на Националния исторически музей“ – най-голямото музейно печатно издание в България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button